Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Άγιοι Ανάργυροι Καστοριάς.

Η πληθώρα βυζαντινών και μεταβυζαντινών εκκλησιών (72) που συναντά ο επισκέπτης και σήμερα ανάμεσα στα πυκνοχτισμένα σπίτια ή και στις αυλές τους, οι περισσότερες είναι οικογενειακά παρεκκλήσια. Δημιουργήματα των Καστοριανών για τις θρησκευτικές τους ανάγκες, αλλά και ως ένα απειροελάχιστο αντιστάθμισμα απέναντι στην τουρκική καταδυνάστευση. Η σημερινή πλατεία ομονοίας ήταν ο προαύλιος χώρος της οικίας του μάγιστρου Νικηφόρου Κασνίτζη. Απέμεινε η εκκλησία του Αγίου Νικολάου (του Κασνίτζη).
Ο ναός φέρει αυτή την ονομασία για να διαχωριστεί από τις άλλες δώδεκα εκκλησίες της Καστοριάς που είναι αφιερωμένες στον ίδιο Άγιο. Από το σύνολο των παρατηρήσεων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από διάφορους μελετητές συνάγεται ότι οι τοιχογραφίες είναι μεταξύ των ετών 1164-1191.

Από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες εκκλ-ησίες της Καστοριάς αποτελεί ένα από τα ωραιότερα και ενδει-κτικότερα καλοδιατη-ρημένα δείγματα τρί-κλιτων βασιλικών να-ών της μεσοβυζαντι-νής περιόδου.
Χρονολογείται (μαζί με την Μαυριώτισσα, την Παναγία Καστριώτισσα γνωστή ως Κουμπελίδικη και τον Ταξιάρχη της Μητρόπολης) κατά την επικρατέστερη άποψη στις αρχες περίπου του 11ου αιώνα.

Η επιμελημένη πλινθοπερίκλειστη τοιχοδομία της με κατεργασμένους λίθους έχει ως κύριο γνώρισμα την αρχιτεκτονική της κομψότητα.
Ο κτήτωρ Θεόδωρος Λημνιώτης και η οικογένεια του, που παριστάνονται ντυμένοι με επιδεικτική πολυτέλεια και μνημονεύονται σε τέσσερις τουλάχιστον επιγραφές πρέπει να  ανήκει στην επαρχιακή αριστοκρατία της Καστοριάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου