Ντολτσό, στο φωτογραφείο του Λεωνίδα Παπάζογλου- Σεπτέμβριος 1903. Πρώτος από δεξιά ο Δημήτριος Γκολίτσης εμπορευόμενος στην Κωνσταντινούπολη και δἰπλα του ο Παντελής Τσαμίσης καθηγητής των ελληνικών στο Γυμνάσιο Τσοτυλίου και μετέπειτα Γυμνασιάρχης Καστοριάς.
Κλεισουριώτισσα
Καστοριανές κοπελλίτσες
Μητέρα Κλεισουριώτισσα Καστοριανή αστή
Sisters from Kastoria.
Pupil with your sister from Kastoria.
Άλλη μια Κλεισουριώτισσα
Η Κλεισούρα στο δεύτερο ήμισυ του 19ου αι. 1850-1900 αριθμούσε περισσότερους από 5.500 κατοίκους και ήταν η μεγαλύτερη κωμόπολη της Καστοριάς με αξιόλογες οικονομικές δραστηριότητες εκείνης της εποχής από αγώγια και υφαντά, πέραν της υπεραναπτυγμένης κτηνοτροφίας κυρίως και των οικονομικών συνδρομών των αποδήμων Κλεισουριέων, μέχρι διακοσμητική ► τη λεπτελίπτη τέχνη της αργυροχοΐας και χρυσοχοΐας, γι΄αυτό και ο Λεωνίδας Παπάζογλου ως επαγγελματίας φωτογράφος την επισκέπτονταν τακτικά.
Ο Αναστάσιος Πηχεών είχε διατελέσει δάσκαλος στην Κλεισούρα από το 1862 και είχε συνδεθεί τότε στενά με τον περίφημο γιατρό Ιωάννη Αργυρόπουλο.
Η νέα «Φιλική Εταιρεία», όπως ονομάσθηκε μετά την διεύρυνσή της απέβλεπε στη ξεσήκωμα της Μακεδονίας εναντίον των Τούρκων. Αρχές του 1888 συλλαμβάνονται από τους τούρκους 15 Κλεισιουριώτες και περισσότεροι από σαράντα (40) Καστοριανοί, Μπογκατσιώτες, Κορυτσιώτες κ.α. που δικάζονται τελικά από τους Τούρκους στο Μοναστήρι. Ο Μακεδονομάχος γιατρός Ιωάννης Αργυρόπουλος, Νίκος Σιώκης.
Σημείωση
Τα λήμματα της Βικιπαίδειας Αναστάσιος Πηχιών και Ιωάννης Αργυρόπουλος (γιατρός) είναι δικά μου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου